Zadejte své klíčové slovo

NOVÁ DISPOZICE PANELOVÉHO BYTU

portfolio

Project info:

Client
Categories
Rekonstrukce bytů
Location
Surface Area:
Year Completed:
Value:

Oslovila nás mladá, sportovně založená rodina s požadavkem celkové rekonstrukce bytu (nové rozvody elektro, štukování a malování stěn, nové podlahy apod.). Jednalo se o klasický panelový byt, v jehož původním řešení nevyhovovala zejména malá koupelna. Hlavním přáním zákazníka tedy bylo nalézt takové řešení, které by umožnilo vybudovat druhou koupelnu se sprchovým koutem, aby odlehčila provozu v bytě zejména po ránu. Prvotní představou rodiny bylo umístění této koupelny v zadní části bytu, namísto wc a chodby se skříněmi, ale tím by přišli o jediný úložný prostor v bytě. Podívejme se, jak vše nakonec dopadlo…

Obr. 1: Původní dispozice bytu

původní stav prostor

Původní dispozice bytu nebyla zcela ideální a toho si rodina byla vědoma. Ze zásadních organizačních změn sice měli zpočátku drobné obavy, ale svého rozhodnutí nakonec nelitují.

Novou koncepci bytu jsme rozdělili do tří základních zón:

  • zóna „společenská“ – obývací pokoj a kuchyň
  • zóna „rodičovská“ – ložnice a koupelna s vanou
  • zóna „studentská“ – dva dětské pokoje a koupelna se sprchovým koutem

Obr. 2: Koncepce bytu

návrh nového řešení

Nejvíce společného času tráví rodina v kuchyni a v obývacím pokoji. Z toho důvodu jsme se rozhodli tyto místnosti situovat v bezprostřední návaznosti na sebe. Odpadla tak nutnost častého probíhání bytem skrze úzkou vstupní chodbu. Oba prostory nebyly na přání klientů zcela propojeny, aby je bylo možné v případě potřeby od sebe řádně oddělit.

Dětské pokoje byly přesunuty do přední části bytu ke stávající koupelně, kterou jsme upravili tak, aby do ní bylo možné umístit pohodlný sprchový kout. Díky tomu v chodbě vznikla praktická nika, která posloužila pro umístění vestavné šatní skříně, což původní dispozice zcela postrádala.

Klidová zóna rodičů se nyní nachází v zadní části bytu. Po ruce mají prostornou koupelnu s vysněnou rohovou vanou. Vana je vybavena sprchovou zástěnou, a tudíž i v této koupelně je možné se osprchovat. Součástí nové dispozice je v neposlední řadě i samostatná komora, která slouží nejenom k ukládání čistících a úklidových prostředků, ale rodina ji využívá především jako prádelnu.

Obr. 3: Nové řešení

Nové řešení bytu