Zadejte své klíčové slovo

BLOG

SVĚTELNÉ ZDROJE

SVĚTELNÉ ZDROJE

V minulém článku jsme se věnovali problematice osvětlení koupelen. Víme, že tento prostor je rozdělen do několika zón a o tom, zda se dá svítidlo v dané zóně použít, rozhoduje stupeň krytí IP. Ten udává stupeň ochrany proti vniknutí pevných těles a vody. Pro správné osvětlení prostoru je však neméně důležitá i vhodná volba světelného zdroje. V dnešním článku vám proto přinášíme přehled typů světelných zdrojů a jejich nejdůležitější parametry.

 

Typy světelných zdrojů

 

Klasické žárovky

V roce 2012 Evropská unie ukončila jejich výrobu a postupem času nebudou tyto žárovky na trhu vůbec dostupné. Klasické žárovky jsou nejlevnější ze všech druhů světelných zdrojů. Okamžitě se rozsvítí na plný výkon, svítí teplou bílou barvou a životnost mají přibližně 1 000 hodin. Ovšem v porovnání s ostatními světelnými zdroji mají klasické žárovky velmi vysokou spotřebu energie. Světlo je pouze 5% výsledkem dodané energie, protože zbývající část přijaté energie je přeměněna na teplo.

 

Halogenové žárovky

V porovnání s klasickými žárovkami tento typ žárovek uspoří přibližně 30% elektrické energie. Okamžitě se rozsvítí na plný výkon, svítí teplou bílou barvou a jejich životnost je přibližně 2 000 hodin. Pořizovací cena je vyšší než-li u klasických žárovek. Oproti úsporným zdrojům je však jejich účinnost nižší, a je tedy nutné stále počítat s vyššími náklady na spotřebu energie. Proto se tento typ žárovek doporučuje používat v místech, kde se nesvítí příliš dlouhou dobu (koupelna, wc, ložnice apod.).

 

Kompaktní zářivky (úsporné žárovky)

Jsou vhodné do prostor, ve kterých se svítí delší dobu, protože v porovnání s klasickými žárovkami uspoří až 80% energie. Mají dlouhou životnost – 10 000 hodin. Prodávají se v různých tvarech a velikostech a je možné vybírat z různých barev světla (studená bílá, neutrální bílá a teplá bílá). Jejich nevýhodou je složitější likvidace, protože obsahují malé části rtuti, a proto se musí odevzdávat do sběrných míst. Úsporné žárovky mívají pomalejší náběh na plný výkon, a z toho důvodu jsou méně vhodné pro použití do koupelen a na wc.

 

LED žárovky

Pomohou uspořit až 85% energie oproti klasickým žárovkám a ze všech popisovaných zdrojů vydrží svítit nejdéle – 25 000 hodin. Okamžitě se rozsvítí na plný výkon a je možné vybírat z většího množství tvarů a velikostí než-li u kompaktních zářivek. Stejně jako kompaktní zářivky mohou svítit v různých barvách (studená bílá, neutrální bílá, teplá bílá). Jejich uplatnění je v podstatě neomezené. Používají se pro dlouhodobě i krátkodobě osvětlené prostory a jsou velmi oblíbené jako dekorační osvětlení (LED pásky). Jejich nevýhodou je horší barevné podání a vysoká pořizovací cena.

 

Parametry, které by vás měli zajímat

 

Světelný tok je množství světla, které světelný zdroj vyzáří do prostoru. Udává se v lumenech (lm) a platí, že čím vyšší je hodnota lumenů, tím se zvyšuje intenzita světla. Tento údaj se vyplatí sledovat při nahrazování klasické žárovky jiným zdrojem světla. Porovnání výkonu ve wattech totiž není korektní, protože klasická žárovka přemění většinu energie na teplo (nikoliv na světlo) a hodnota wattů nevypovídá nic o konkrétním množství světla, které světelný zdroj poskytne. Klasická žárovka dává 10 lumenů z 1 wattu.

 

Teplota chromatičnosti se udává v Kelvinech a vyjadřuje, jakou barvu daný zdroj vyzařuje. U zářivek a zdrojů LED můžeme vybírat různou teplotu chromatičnosti. Čím vyšší je hodnota Kelvinů, tím více je světlo zbarveno do modra (chladný tón). Lidské oko je po generace zvyklé na teplou bílou barvu (klasických žárovek), která odpovídá hodnotě okolo 3 000 K. Chladnější tóny, okolo 5000 K, jsou však pocitově neutrální a jsou vhodnější k osvětlení míst, kde plánujeme pracovat a potřebujeme se plně soustředit. Vyšší teplota chromatičnosti simuluje světlo za bílého dne a podporuje aktivitu.

škála teploty chromatičnosti

Obrázek: Zdroj – Oled-shop.cz [online]. [cit. 2016-03-17]. Dostupné z: http://www.oledshop.cz/show-free.htm?fid=20

Index podání barev (ozn. Ra) nám říká, jak věrně nám bude světelný zdroj reprodukovat barvy osvětleného objektu v porovnání s přirozeným denním světlem. Pohybuje se v hodnotách 0 – 100, přičemž Ra = 100 představuje ideál pro zobrazení barev. Čím nižší hodnota Ra je, tím hůře se nám pod tímto světlem budou barvy rozeznávat. Ideální hodnotu Ra nabízí žárovky, zatímco zářivky a LED zdroje mají tuto hodnotu nižší. V interiérech by index podání barev neměl klesnout pod Ra = 80.

 

Nabídka světelných zdrojů je na našem trhu široká, avšak nepříliš přehledná. Při koupi světelného zdroje proto dále dbejte na správný výběr patice. V dnešní době, zejména u halogenových žárovek, existují různé typy patic. Nezapomeňte zkontrolovat ani velikost světelného zdroje, abyste měli jistotu, že se vámi zvolený zdroj do svítidla vejde.

PŘIDAT KOMENTÁŘ

Vaše emailová adresa nemůže být publikována.